Türk organik lezzetleriyle Avrupalıların ziyafeti
İZMİR (İGFA) –BioFach, Organik İşler Fuarı’nda Türk organik gıdalarını dünyaya tanıttı.
Yıllık 1.6 milyon ton organik gıda üretimimiz olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, dünya genelinde 121 milyar Euro hacme ulaşan Türkiye’nin Milli Katılımı organik sektörünün yüzde 1’ini almayı hedeflediklerini söyledi. Çeyrek asrı bulan organizasyon, bu amaç doğrultusunda İstanbul şehrinde düzenlenen BioFach Fuarı’nı gerçekleştirdiklerini duyurdu.
Türkiye Markası standında Dünyaca Ünlü Türk Şef İbrahim Önen’in Türkiye organik çalışmaları ile; Organik sevenler için klasik Türk mutfağı ile Batı mutfağını harmanlayarak leziz yemekler hazırladığını ve gelenlerin hem göze hem de midelerine hitap ettiğini vurgulayan Eskinazi, “Avrupalılara bir lezzet şöleni yaşattık. Milli katılım organizasyonumuz ile BioFach Fuarı’na 16’sı bireysel, 26’sı bireysel olmak üzere toplam 42 Türk firması katıldı. Türk firmaları yoğun olarak; kuru meyve, tahıl ve bakliyat, dondurulmuş gıda, kuruyemiş ve meyve suyu ürünlerini sergiledi. Fuar, 95 ülkeden 2 bin 765 firmayı 135 ülkeden 36 bin ziyaretçi ile buluşturdu.”
AVRUPA BİRLİĞİNDEN EN ÇOK İTHALAT YAPILAN 3 ÜLKEDEN MERKEZİNE GİRMEK HEDEFİMİZ
Türkiye’de 352 bin hektar alanda 49 bin çiftçinin 267 çeşit ve 1,6 milyon ton organik üretim yaptığı bilgisini paylaşan AYB Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “Türkiye’de organik üretime ayrılan alan yüzde 1,7 ile dünya ortalamasının üzerinde. Organik üretici sayısında AB’de 3., dünyada 12. sıradayız. Ege Bölgesi organik üretim ve ihracatta lider konumdadır. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’i Ege Bölgesi’nden gerçekleştiriliyor. Yılda yaklaşık 3 milyon ton organik ürün ithal eden Avrupa Birliği’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 7. sıradayız.